Inicio > Restaurant > Meja’t el món: sushi (I)

Meja’t el món: sushi (I)

Avui obrirem un especial del Menja’t el món (des de casa), on en varis dies us ensenyarem, de manera ben senzilla, com preparar sushi a casa.

Nosaltres vam començar a fer sushi per una barreja de racaneria, ganes de nous reptes i de saber cuinar alguna coseta nova. Així que ens vam posar a practicar fins que ens van sortir els makis petitets, apretadets i amb un arròs al punt (van passar uns quants mesos…). Llavors ja vam començar a innovar amb Uramakis, Gunkans,… I, tot i que no és el millor sushi del món, ja tenim a tota la família fent cua per tastar les nostres creacions. Eh! I n’hi ha que repeteixen!

Però no tot han sigut èxits. Trobar-li el punt va costar, així que no us desanimeu si les primeres vegades els makis no són rodons o queden una miqueta blandiblú. El nostre primer intent va ser categoritzat com Kebab-Sushi; tenia l’alga nori, l’arròs un pel massa cuinat i l’amplada d’un Kebab. Però hem millorat la tècnica del enrotllat i hem aprés trucs interessants que mirarem d’explicar-vos. Bé, potser algun ens el guardem per si de cas mai obrim un take away de sushi; en alguna coseta haurem de diferenciar-nos…;P

Avui començarem per un essencial: l’arròs. Si l’arròs queda massa dur o excessivament tou, ja l’haurem pifiat. Un mal arròs ens destrossarà tota peça de sushi. Us imagineu menjar una pasta d’arròs amb alga i una mica de cogombre pel mig? A que fa una mica de fàstig explicar-ho així? Bé, doncs us ensenyarem a evitar-ho. I perquè pugueu menjar alguna cosa més que arròs, us ensenyarem com preparar uns Nigiris de salmó.

Ingredients per l’arròs

  • 300gr d’arròs per sushi
  • 300ml d’aigua
  • Una culleradeta de sal
  • 30gr de sucre
  • 50ml de vinagre d’arròs

Ingredients pels nigiris

  • L’arròs preparat prèviament
  • Salmó (cal haver-lo tingut congelat almenys 24hores)
  • Wasabi

Comencem. Preparar l’arròs és pràcticament un ritual; perdó, és un ritual. Té molt passos que cal seguir amb precisió i no saltar-se. I sí, el procés va més enllà de posar una mica d’aigua a l’olla i au, a bullir! L’arròs és molt lent de preparar, pràcticament 45 minuts, així que agafeu paciència, valdrà la pena.

Caldrà que compreu arròs especial per sushi. El podreu trobar en qualsevol supermercat oriental. Nosaltres anàvem normalment al primer tram del carrer Balmes (entre Ronda Universitat i Carrer Pelai) on n’hi ha dos de junts amb bons productes i molta varietat (no tinc valor de posar-vos els noms…digue’m que encara no domino el seu alfabet). Les últimes vegades hem anat al Tokio Ya (Carrer Girona 119) on també hi trobareu marques de primers fila, productes pijillos típics i peix i carn fresca; el punt negatiu és que tanquen a les 8, i moltes vegades abans d’aquella hora encara no estem lliures.

L’arròs requerirà que li traguem l’almidó, així que haurem de netejar-lo. Per fer-ho, posarem l’arrós en un pot ple d’aigua i el fregarem amb les mans. Quan l’aigua estigui ben blanca la tirarem i repetirem el procediment fins a 8 vegades, quan l’aigua comenci a quedar transparent. Llavors la passarem per un colador, li tirarem aigua a raig i la deixarem reposar durant 10 minuts.

Ara toca bullir l’arròs. Nosaltres la bullim en una arrossera, però podeu fer-ho en una olla normal amb tapa transparent. Posarem la mateixa part d’aigua que d’arròs i ho posarem a bullir a foc no molt alt; si ho fem a la vitro acostumem a posar-ho al 3 de 9, però ja li trobareu el punt. Un cop arrenqui a bullir l’aigua, tindrem l’arròs entre 12 i 15 minuts, fins que veiem que no quedi aigua. Ei! Sense tocar la tapa!

Llavors deixarem que reposi 7 minuts fora del foc però amb la tapa posada. Un cop hagi reposat el traurem i el posarem en un bol de fusta si és possible; si no en teniu, el podeu posar en un de plàstic, però això si, eviteu el metall. Llavors barrejarem l’arròs amb el vinagre d’arròs, el sucre i la sal.

Ara tocarà esperar 20 minuts més, deixant que reposi l’arròs. Per ajudar a que es refredi millor anirem ventant-lo amb un ventall; així li donem un toc folklòric.

Llavors ja tindrem l’arròs preparat per començar a preparar petites joies japoneses.

Fer nigiris és ben senzill. Primer cal que tallem el salmó fent trossos d’uns 5 mil·límetres i fent talls en perpendicular a les seves vetes. Agafem una miqueta d’arròs i fem una boleta una miqueta allargada. Ara ve un pas opcional: si us agrada el wasabi, jo us recomano que poseu una línia fineta al centre de la boleta; llavors col·loquem el salmó a sobre.

Voleu fer nigiris nivell pro? Agafeu un trocet d’alga nori, talleu-ne una tira fineta de 5 mm d’amplada i uns 10 de llarga; llavors envolteu el salmó i l’arròs amb la tira.

Ja ens ensenyareu com us han quedat aquests primers nigiris. Aneu practicant que d’aquí poc tindreu una nova entrega! Us deixem amb una de les nostres roses de sashimi de salmó ;P

BON PROFIT!!!

També et pot interessar...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.